З нагоди Всесвітнього дня вишиванки у виставкових залах Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника підготовлено виставку народної ноші з приватної збірки Олександра Опарія.

Виставка ознайомлює із колекцією Олександра Опарія, митця-фарфориста, майстра писанкарства, викладача Львівської національної академії мистецтв, члена Спілки народних майстрів Сумської області, лауреата премії у галузі народного мистецтва імені Катерини Білокур, яку він отримав 2022 р. за серію робіт «Квіти України» (розпис порцеляни).

До виставки Олександр Опарій відібрав найцікавіші зразки вишитих і тканих сорочок, інших елементів народного костюма та рушників, що дає змогу розглянути характерні для українського народу типи орнаменту і художні особливості. Велика частина експонатів виставляється вперше.

Мистецтво декорування народного одягу України має давню історію, відображає духовне життя народу, постає значним художнім явищем. У народній ноші українців вагоме місце в оздобленні одягу посідає вишивка. Величезний арсенал орнаментальних композицій і зображальних мотивів народної вишивки містить цінний матеріал для наукових досліджень, є джерелом натхнення для митців.


Рушники з колекції Олександра Опарія


Найяскравіше це виражено в основній складовій українського строю – сорочці. Завдяки розмаїтості типового складу геометричних та рослинно-геометричних мотивів, різному технічному втіленню і локальним особливостям, вишивка сорочок, представлених на виставці, є надзвичайно багатим мистецьким джерелом.

Особливо вигадливо оздоблені святкові сорочки кінця ХІХ – початку ХХ століть. Творчий геній українок виявив у вишивці високий художній смак, народну любов до краси, викристалізовану століттями вишивальну майстерність. Вишивка святкових сорочок є надзвичайно багатою щодо арсеналу вишивальних технік, відзначається шляхетністю колористичної гами, побудовою орнаменту. Давніші зразки виконані трудоємкими вишивальними техніками, зокрема, лиштвою, колодками, вирізуванням та «сліпим» вирізуванням, виколюванням у поєднанні з «зерновим виводом», «курячим бродом», верхоплутом, ретязем, хрестиком, різноманітними мережками: «прутиком», «стовпчиками» та «подвійними стовпчиками», петлевою мережкою, «ляхівкою», мережкою з настилом через чисницю з та без прутика, мережкою «шабак» тощо.



Експозицію можна оглянути з 19 травня до 31 серпня 2023 р., у будні, з 12.00 до 16.00 (вул. Бібліотечна, 2), попередньо зареєструвавшись за адресою: [email protected].

Відеофільм про виставку  «Незнищенне диво України» (Автори фільму: Зиновій Суходуб, Дмитро Шешурак)