Візит п. Ганни Горобець – директорки видавництва «Горобець» (Київ), засновниці і очільниці проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину»

27 березня 2024 р. Бібліотеку відвідали п. Ганна Горобець, директорка видавництва «Горобець» (Київ) та очільник Благодійного фонду «Відродження історико-культурної спадщини України» ім. Героя України Б. Г. Возницького п. Ігор Жук До бібліотечного фонду п.Г.Горобець подарувала два знакові видання, що нещодавно побачили світ у межах проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Ганна Горобець, засновниця і очільниця видавничого проєкту, метою якого є публікування давніх українських манускриптів, що у різний час і спосіб були вивезені/викрадені з України. Упродовж 15 років у межах проєкту видано знакові для нашої історії та культури рукописи ХІ–ХІV століть, шість з цих видань наявні у фондах Бібліотеки: Реймське Євангеліє, Холмське Євангеліє, Лавришівське Євангеліє, Луцьке Євангеліє, Луцький Псалтир, Віденський Октоїх.

Оскільки проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину» покликаний удоступнити науковцям і всім, хто цікавиться культурною спадщиною, факсимільні видання середньовічних кодексів України, які опинилися за кордоном, користувачам Бібліотеки невдовзі стануть доступними подаровані факсиміле:

Христинопільський Апостол ХІІ століття: Факсимільне видання та кодикологічне дослідження / упоряд. та автор дослідження архим. Методій (Станіслав) Волощенко; вступна стаття Олександра Охріменка. Київ: Видавництво “Горобець”, 2023. xvii, 606, CL c.
Галицько-Волинське Євангеліє XII століття: Видання факсимільного типу. Дослідження / Відп. ред. В Мойсієнко. Київ: Видавництво “Горобець”, 2023. 608 c.

Генеральний директор Бібліотеки Василь Ферштей ознайомив гостей з діяльністю установи та подарував книжкові видання, підготовлені науковцями Бібліотеки.