21 лютого 2024 р. у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника відбулася презентація монографії Оксани Середи «У полоні арту: українська мистецька преса Галичини міжвоєнного двадцятиліття» (Львів, 2023, 364 с.).

Із вітальним словом до присутніх звернувся генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, кандидат педагогічних наук Василь Ферштей, який наголосив на важливості висвітлення культурних здобутків українців 1920–1930-х рр., адже вони є свідченням великої незламності духу і самопожертви української нації у бажанні плекати та розвивати свої культурні надбання і передавати їх наступним поколінням.

Авторка книги – кандидатка наук із соціальних комунікацій, старша наукова співробітниця Науково-дослідного інституту пресознавства ЛННБУ ім. В. Стефаника – дослідила мистецьку пресу як багатогранне культурологічне явище, яке мало вагомий вплив на формування українського мистецького середовища Галичини між двома світовими війнами. Загалом дослідниця охарактеризувала 45 мистецьких пресодруків. Також у монографії подано 125 біографічних нарисів безпосередніх учасників тогочасного мистецького пресовидавничого процесу, додавши до них трохи неформально-смішного під рубрикою «Пензлем в око». Книга  складається із передмови, чотирьох розділів, післямови, переліку ілюстрацій, покажчиків імен та часописів.

В обговоренні цього видавничого проєкту взяли участь докторка наук із соціальних комунікацій, професорка Школи журналістики та комунікації Українського католицького університету Емілія Огар; заступниця генерального директора з наукової роботи ЛННБУ імені В. Стефаника, докторка наук із соціальних комунікацій, професорка Лідія Сніцарчук; доктор історичних наук, професор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців, які наголосили на важливості персоніфікації української історії та культури,  гідному пошануванню подвижницької праці ентузіастів української преси та виведенню з тіні малознаних імен міжвоєнного мистецького соціокультурного простору. Також було відзначено продуману структуру презентованого видання, невимушеність стилю подання тексту і метафоричність назв розділів та нарисів у книзі.

До слова були запрошені благодійники, завдяки яким книга побачила світ, – юрист, громадський діяч, голова Міжнародної громадської організації «Культурно-дослідницький центр України та Китаю «Ланьхва» Юрій Котик та український бізнесмен, меценат, президент Федерації водного поло України Олександр Свіщов. Зокрема, пан Юрій у своєму виступі наголосив, що українська нація за будь-яких обставин має бути найкращою у всьому: і на полі бою, й у наукових, громадських та культурних ініціативах.

Учать у заході також взяли нащадки редакторів та публіцистів, про яких розповідається у книзі, зокрема кандидатка фізико-математичних наук та громадсько-політична діячка Тетяна Крушельницька (внучка Івана Крушельницького та Галі Левицької, правнучка Антона та Марії Крушельницьких), дизайнерка етноодягу й народна майстриня Марія Савка-Гнилякевич (донька Ярослава Савки), викладачка скрипки у музичній школі № 5 Любов Стасюк (донька Данила Фіґоля), художник-реставратор Андрій Кабарівський (внук Богдана Кабарівського, правнук Северини Кабарівської), які подякували авторці, бібліотеці та благодійникам за привернення уваги до імен їхніх родичів та нове прочитання їхнього творчого доробку. Оксана Середа люб’язно подарувала примірники своєї книги спонсорам та родичам героїв своєї книги.