Тематична книжкова виставка «Франц Шуберт (1797– 1828) – засновник романтизму в музиці»

Напередодні різдвяних свят у секторі нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. ЛННБ України ім. В. Стефаника підготовлено тематичну виставку, присвячену одному з найвизначніших композиторів XIX століття Францу Шуберту, який сам вважав, що «прийшов на цей світ ні для чого іншого як для творення музики».

На виставці експонуються численні біографічні дослідження з ілюстраціями, нотами, особистими свідченнями та фотодокументами, а також спогади, довідкові видання, художня література про автора понад тисячі музичних творів у різних жанрах, багато з яких стали  шедеврами: сотні пісень на вірші поетів-романтиків, симфонії, камерна та духовна музика, опери тощо.

Перше повне видання творів композитора було опубліковано видавництвом Breitkopf & Härtel у 1884 р.
Репрезентована на виставці німецькомовна література ХХ–ХХІ ст. дає можливість шанувальникам та знавцям музики більше дізнатися про коротке (прожив лише 31 рік), сповнене особистих і фінансових труднощів, життя Ф. Шуберта; його мистецький розвиток та історичні обставини, в яких він працював; розширює наше розуміння та рецепцію великої творчої спадщини геніального австрійського композитора, яка продовжує залишатися популярною й нині.

Зміст експонованих книжок розкривають лаконічні анотації, окремі з яких пропонуємо Вашій увазі.

Fröhlich, Hans Jürgen. Schubert : Eine  Biographie. Wien : Zsolnay, 1978. (1997) 368 c. : рис., ноти.

Франц Шуберт, «… поряд з Гайдном, Моцартом і Бетховеном, належить до видатних майстрів віденської класичної музики. Біографія композитора, в якій підкреслюється його особливе значення як творця симфонічних і сміливих камерних  творів, і яка  стала відомою лише через десятиліття після його смерті,  написана  Гансом Юргеном Фрьоліхом, є психoграмою Щуберта, його творчості та його епохи».

Schneider, Marcel. Franz Schubert / Mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten dargestellt von M. Schneider. 19. Aufl. Hamburg : Rowohlt, 1992. 174 c. : іл. (Rowohlts Monographiem ; 19).

«У цьому новому візуальному вимірі біографії оживають події та обставини, які сформували життя Франца Шуберта: його трагічний роман із Терезою Ґроб; його друзі Шобер, фон Швінд та інші; його непростий період шкільного навчання; його шанування Бетховена як музичного велета; і його духовний роман із графинею Кароліною Естерхазі. Завдяки прекрасним ілюстраціям і розповіді про його життя, ми буквально бачимо людину та життєву силу, яку він випромінював. Чудова група ескізів, фотографій, картин і факсиміле партитур переносять нас від холодної вогкої школи, де Шуберт навчався протягом п’яти перших років, до церкви Ліхтенталь, де Тереза ​​Ґроб співала сопрано на його першій месі, до його поховання в Пантеоні музикантів у Відні, де він спочиває поруч зі своїм кумиром Бетховеном. Описуючи життя Шуберта та його душевний стан, автор книги підкреслює ранню ліричну обдарованість, якою він володів. Поєднання біографії та музичного аналізу робить цю книгу захоплюючою для читання, а також важливим компактним довідником».

SchubertStudien : Festgabe der österreichischen Akad. der Wiss. zum SchubertJahr 1978. Wien, 1978. 297 c.

«Академія наук Австрії видала у 1978 році збірку наукових статей австрійських і зарубіжних музикознавців. Більшість робіт подають цілком новий документальний матеріал до висвітлення творчості Шуберта і його оточення.  Зокрема, Леопольд М. Кантнер у своїй статті «Церковна музика Франца Шуберта на тлі стилістичних поєднань і персонального ставлення» розкриває тему духовної музики у творчості композитора».

SchubertHandbuch. [2. Aufl., ungekürzte Sonderausg.]. Kassel…[etc.] : Bärenreiter ; Metzler, 2007. XX, 681 c. : іл., ноти.

«Цей довідник є найповнішим компендіумом творів Франца Шуберта, чудовим вступом до життя, творчості, часів і сприйняття цього великого романтика. Він поділяється на жанри і поєднує рецензії на окремі твори з оглядовими ракурсами,  які ознайомлюють нас з такими віхами творчості композитора як народна музика (пісні), театральні твори, духовна музика, інструментальна музика, танці і марші для фортепіано, камерні твори, малі оркестрові форми, симфонії, узагальнює знання та розвиває нові тези. І він поєднує в собі переваги довідника з перевагами загальнозрозумілої книги, яка стимулює читання. Зокрема, у статті Мануели Ярмеркер «Церковна музика. Від літургійної функції до персонального усвідомлення», висвітлюються теми важливості літургійної музики у дійстві меси, рецепція церковної музики Шуберта на практиці і в дослідженнях».

Запрошуємо оглянути виставку до 29 грудня 2023 р. за адресою: вул. Лисенка, 14, сектор нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. ЛННБ України ім. В. Стефаника.



Маргарита Кривенко, завідувач відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.

Наталія Ясінська, завідувач сектору нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.

Олександра Біда, провідний бібліотекар сектору нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.