100-а ювілейна Оссолінська зустріч – «Мистецтво (ви)жити. Музеї в часи війни і миру»

100-а ювілейна Оссолінська зустріч – «Мистецтво (ви)жити. Музеї в часи війни і миру»

14 червня 2023 року відбулася 100-а ювілейна Оссолінська зустріч під назвою «Мистецтво (ви)жити. Музеї в часи війни і миру», співорганізаторами якої були Spotkania Ossolińskie we Lwowie, Muzeum Książąt Lubomirskich та ЛННБ України імені В. Стефаника.

Захід розпочався із відкриття пленерної виставки «Музей з любові до мистецтва і країни», яка відтворює історію Музею князів Любомирських у Національному інституті ім. Оссолінських. Виставка організована з нагоди 200-річчя заснування цієї музейної установи у Львові. Пленерну виставку підготувала команда Музею князів Любомирських: Йоанна Кахель-Шийка, д-р Лукаш Конярек, Ганна Кусь-Йоахімяк, д-р Ґжеґож Полак.

Святкування продовжило урочисте відкриття експозиції «Книжкова Європеана з фонду відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. ЛННБ України ім. В. Стефаника». З вітальним словом до присутніх звернулися генеральний директор ЛННБ ім. В. Стефаника Василь Ферштей та д-р Лукаш Камінський, директор Національного інституту ім. Оссолінських у Вроцлаві. Завідувач відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. Маргарита Кривенко ознайомила присутніх зі структурою експозиції, яка складається з чотирьох розділів: «Habent sua fata libelli», "Відомі за життя", "У світі книжкової культури", "Дороги Європи ведуть до Львова". Експозиція репрезентує різні за типами та видами унікальні іншомовні друки (монографії та зібрання творів, науково-публіцистичні праці, навчальну та краєзнавчу літературу, довідково-бібліографічні видання) та багатогалузеві за змістом (історія, релігія, філософія, економіка, країнознавство, право, мовознавство, літературознавство, культура, мистецтво, художня література тощо).

Соту ювілейну Оссолінську зустріч було продовжено у читальній залі імені Тетяни та Омеляна Антоновичів ЛННБ України імені В. Стефаника. Тема зустрічі – «Мистецтво (ви)жити. Музеї в часи війни і миру» – розкриває проблеми захисту і збереження музейних колекцій у воєнний час.

В обговоренні цієї складної проблематики брали участь президентка Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв ІСОМ Анастасія Чередниченко і президент Польського національного комітету Міжнародної ради музеїв ІСОМ Пьотр Рипсон. Слово про важливість Оссолінських зустрічей виголосила Еліза Дзвонкєвіч – Генеральний консул Республіки Польща у Львові.

Подія транслювалася з синхронним перекладом:
 
https://www.facebook.com/StefanykLibrary/videos/6042310275866310.

Відеозвіт про проведену 100 Оссолінську зустріч можна переглянути за посиланням https://youtu.be/NG1UUufHHy0 на нашому YouTube-каналі.

Сердечно дякуємо організаторам Сотої Оссолінської зустрічі! До нових зустрічей!