14 вересня 2022 р. Львівську національну наукову бібліотеку України імені В. Стефаника вперше відвідав новопризначений директор Національного інституту ім. Оссолінських доктор Лукаш Камінський.

Генеральний директор Бібліотеки Василь Ферштей ознайомив високоповажного гостя з діяльністю Бібліотеки у часі російської агресії, спрямованою насамперед на захист і збереження фондів. Було обговорено завдання і перспективи реалізації спільних проектів з урахуванням традицій багаторічної плідної співпраці між установами. Доктор Лукаш Камінський відвідав структурні підрозділи установи, зокрема відділи рукописів, організації фонду та книговидачі, європейської книги ХІХ–ХХ ст., Інститут досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів. Їхні керівники розповіли гостю про унікальні фонди книгозбірні та основні напрями бібліотечної роботи і науково-дослідної діяльності.

 



 

Спілкування з директором Національного інституту ім. Оссолінських доктором Лукашем Камінським було продовжено на 98-й Оссолінській зустрічі, яка була особливою, оскільки проводилася у воєнний час і була присвячена історії як інструменту агресії, а саме російській інформаційній війні з європейської точки зору. Спираючись на конкретні приклади з Польщі та інших європейських країн, доповідач висвітлив стратегії російської дезінформації, заснованої на маніпулюванні історією та окреслив способи захисту від них.

 



 

Захід пройшов під патронатом Елізи Дзвонкевич — Генерального консула Республіки Польща у Львові.

 

 

Трансляцію зустрічі, яка була доступна на ФБ-каналі ЛННБ України ім. В. Стефаника можна переглянути тут.