29 червня 2022 о 15 год. відкриття мистецько-документальної виставки «Мар’ян Коць (1922-2011) Українець, меценат, видавець».


29 червня 2022 р. о 15.00 у виставкових залах Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника (вул. Бібліотечна, 2) відбудеться урочисте відкриття мистецько-документальної виставки «Мар’ян Коць (1922–2011): Українець, меценат, видавець». Захід організовано за сприяння Благодійної організації «Благодійний фонд “Поможи Україні”».

Український патріот, інтелігент і естет, невтомний організатор, видавець і меценат, Мар’ян-Павло Коць усе своє життя трудився на благо України, яку був змушений покинути через історичні обставини і в еміграції торувати нелегкий шлях від простого робітника до директора Українсько-американської федеральної кредитної спілки «Самопоміч» у Джерсі-Сіті, президента кооперативів Східних Штатів, керівника Українського конгресового комітету Америки.

Невтомна, цілеспрямована діяльність М.-П. Коця та Іванни, зосереджена на підтримці української еміграції, яка гуртувала навколо себе активних людей, забезпечувала вагомі результати у царині збереження національної ідентичності і культурної спадщини. М.-П. Коць думками і серцем був зі своїм народом, жив Україною.

Презентована експозиція — акт вдячності і пошани великому Українцеві від ЛННБ України ім. В. Стефаника за подаровані безцінні книжкову і мистецьку колекції і значну фінансову допомогу.

Знаковою подією у новітній історії Бібліотеки стало відкриття 18 вересня 2003 року нових приміщень відділу періодичних видань на вул. Ковжуна, 8, ремонт, реставрацію і адаптацію яких було проведено за кошт подружжя Іванни і Мар’яна Коців. Сьогодні цей відділ, який налічує понад 2 млн одиниць зберігання, названий іменем Коців.

На виставці експоновано частину колекції мистецьких творів, чільне місце серед яких посідає гравюра Тараса Шевченка «Барон П. К. Клодт» (1861). Репрезентовано також доробок митців української діаспори Європи, Америки та Австралії. Колекція повертає імена митців, багато з яких сьогодні навіть не згадано у словниках та енциклопедіях.

Окремий розділ на виставці — видавничі проєкти М.-П. Коця, зокрема фундаментальне видання «Українські народні мелодії» Зиновія Лиська в шести томах, «Релігійні твори Олександра Кошиця», а також книги, присвячені питанню голодоморів.

У розділі виставки «З приватної книгозбірні Іванни і Мар’яна Коців» представлено примірники видань з автографами осіб, з якими співпрацювало, творило, приязнилося подружжя Коців.

Запрошуємо на урочисте відкриття мистецько-документальної виставки «Мар’ян Коць (1922–2011): Українець, меценат, видавець».