Міжнародна наукова конференція «Василь Стефаник в українському та світовому соціокультурному просторі»

25 червня 2021 р. у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника відбувся перший день роботи Міжнародної наукової конференції «Василь Стефаник в українському та світовому соціокультурному просторі», присвяченої відзначенню 150-літнього ювілею видатного письменника.

Організатори наукового форуму – Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника, Національний заклад імені Оссолінських, Львівський національний університет імені І. Франка, Наукове товариство імені Шевченка.


Відкрив конференцію та привітав її учасників генеральний директор ЛННБ України ім. В. Стефаника Василь Ферштей. У своєму виступі він підкреслив актуальність творчості Василя Стефаника, її значущість у контексті розвою національної свідомості, а також побажав усім плідної співпраці в опрацюванні історико-культурної спадщини письменника.

У конференції беруть участь понад 60 науковців – дослідників життя і творчості Василя Стефаника, документальної  спадщини неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, впливу творчості новеліста на розвиток української літератури кінця XIX – початку XX століття.

На пленарному  засіданні зі змістовними  доповідями виступили: Василь Ферштей, генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені В.Стефаника; Олеся Стефаник, директор Центрального державного історичного архіву України у Львові; Василь Стефаник, д-р вет. наук, проф., завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин імені Г.В.Звєрєвої Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького; Михайло Гнатюк, д-р філол. наук, проф., завідувач кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства ЛНУ ім. І.Франка; Роман Голод, д-р філол. наук, проф., декан факультету філології ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»; Сидір Кіраль, д-р філол. наук, проф., завідувач відділу національної бібліографії Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського; Алла Швець, д-р філол. наук, заступник директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України.

Під час секційних засідань науковці прослухали й обговорили понад 40 доповідей, які супроводжувалися дискусіями, уточненнями, пропозиціями щодо розгортання подальших досліджень творчого доробку славетного українського новеліста.

26 червня на малій батьківщині Стефаника – в селі Русові  Івано-Франківської області відбулося виїзне засідання конференції, яке розпочалося з урочистого покладання квітів до пам’ятника письменнику та екскурсії до Літературно-меморіального музею Василя Стефаника. Директор закладу Ольга Лінько ознайомила присутніх з багатою музейною експозицією, яка різноаспектно висвітлює життя і творчість неперевершеного майстра української новели.

Спільною молитвою учасники конференції вшанували світлу пам'ять Василя Стефаника та його рідних на місці поховання, на сільському цвинтарі.

У родинній садибі Василя Стефаника учасників конференції гостинно зустріла Мотря Стефаник, невістка сина Василя Стефаника – Кирила, яка захопила присутніх сімейними спогадами про драматичну долю родини Стефаників.

Правнуки Василя Стефаника Василь та Олеся Стефаники свято зберігають пам'ять про письменника, зокрема опікуються родинною садибою та прилеглою територією. Учасники конференції отримали можливість почути їх розповіді про життя Василя Стефаника, побачити кімнати, де жив письменник, його особисті речі, одяг, документи, ознайомитися з книгами з приватної бібліотеки.

У неповторній атмосфері, в саду серед черешень, які колись посадив сам Василь Стефаник, за гостинним столом, було продовжено наукове спілкування. Як підкреслив генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника Василь Ферштей, метою конференції було акцентувати  беззаперечний вплив творчості Василя Стефаника на літературні процеси кінця XIX – початку XX століття та вкотре наголосити на його визначній ролі в українському та світовому соціокультурному просторі.

Учасники наукового форуму окреслили напрями наступних досліджень та підбили підсумки, за результатами яких заплановано видання  збірника доповідей учасників конференції. Науковці висловили щиру подяку родині Стефаників за гостинний прийом,  за сприяння у проведенні конференції, а також артикулювали свої сподівання на подальшу співпрацю.

На завершення конференції науковці відвідали Духовно-паломницький центр Матері Божої у  селі Погоня на Івано-Франківщині.