Урочисте відкриття книжково-документальної виставки «Народився Бог на санях…»

8 січня 2019 року у виставковій залі бібліотеки відбулося урочисте відкриття книжково-документальної виставки, присвяченої різдвяній традиції в світовому та українському мистецькому й літературному просторі. Назва виставки «Народився Бог на санях…» запозичена з вірша уславленого українського поета Богдана-Ігоря Антонича «Різдво».
На виставці представлено копії графічних творів, виконаних у техніці гравюри на металі, які зображають сюжет Різдва Христового. Їх створили майстри італійської, німецької, австрійської мистецьких шкіл кінця XVIII ст.: Антон Йозеф Преннер, Франц Ґебгард, Бенедикт Фаріат. Мистецький ряд експонатів виставки доповнюють сучасні вітальні листівки із колекції Степана Давимуки.
Значну частину виставки займають зразки духовно-музичної творчості, зокрема хорові обробки релігійних кантів, псалмів та колядок, друковані в XIX — початку XX ст. у видавництвах Західної України (Львів, Перемишль, Жовква, Коломия, Станіславів тощо).
Серед експонатів — наукові розвідки К. Сосенка «Культурно-історична постать староукраїнськиx свят Різдва і Щедрого Вечора», «Як засновувався світ» (колядки і щедрівки про почин світу)», «Староукраїнське Різдво», «Щедрий вечір», «Святовечірні обряди»; Я.Головацького «Праздникъ Коляда» та ін. Численними на виставці є тексти колядок і щедрівок, записаних у с. Куляві (Жовківщина), на хуторі Привольний на Кубані, Журавно, Голешові, Єзуполі, Дулібах, Богородчанах, Кальниці, Ославицях, Ясинівцях, Львові та ін.
До уваги відвідувачів святкової експозиції представлено унікальні матеріали: відозва «З Різдвом Христовим!» Краєвого комітету Різдвяних дарунків для УСС та українців-жовнірів, вітальні поштові картки УПА (Видання Пресового Бюра ЗП УГВР, 1947 р.), вітальні листівки 1980-х рр. з архіву Р. Фіголя.
Запрошуємо усіх зацікавлених оглянути виставку, яка експонуватиметься до 10 лютого 2019 року.