ЛННБ України ім. В. Стефаника пропонує зареєстрованим читачам онлайн-доступ до цифрового зібрання архівних та рукописних документів НТШ у Львові з Національної бібліотеки Польщі у Варшаві (Республіка Польща) (Архів НТШ НБП у Варшаві)

ЛННБ України ім. В. Стефаника пропонує своїм читачам онлайн-доступ до архівних та рукописних документів Відділу рукописів Бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка у Львові, що зберігаються у Національній бібліотеці Польщі у Варшаві.

Корпус документів архіву Наукового товариства імені Шевченка у Львові був евакуйований з міста за розпорядженням німецької окупаційної влади у квітні 1944 року. Разом із іншими архівними та рукописними зібраннями, які були передані у післявоєнний період, ці значущі архівні документи потрапили до Республіки Польща. Зараз вони зберігаються у Національній бібліотеці Польщі у Варшаві та Бібліотеці Національного інституту імені Оссолінських у Вроцлаві.

Польські фахівці провели кропітку роботу, в результаті якої всі матеріали з цього архіву були спочатку високопрофесійно відфільмовані, а згодом відцифровані у високій якості. Цифрові копії архівних документів НТШ у 2019 році були презентовані польською стороною Львівській національній науковій бібліотеці України імені Стефаника.

Цифрова колекція Архів НТШ НБП у Варшаві містить 274 бібліографічні описи архівних справ з Відділу рукописів Бібліотеки НШТ у Львові та надає доступ до 1143*.pdf файлів цифрових копій архівних документів, долучених до каталогу.

Архів НТШ НБП у Варшаві включає документи Уряду Західноукраїнської Народної Республіки, Української Галицької Армії, Армії та Уряду Української Народної Республіки, Українського Повстансько-партизанського Штабу при Головній Команді військ УНР, Української Парламентської Репрезентації (УПР), Українського національно-демократичного об’єднання (УНДО), окремих корпусів Українських Січових Стрільців, Народної Організації Українців у Львові (НОУ), Товариства «Просвіта» у Львові та інших громадських, політичних та наукових товариств, матеріали громадських та політичних діячів великої України та Галичини (Західної України та Східної Польщі), Павла Скоропадського, Дмитра Донцова, Андрія Жука, Юрія Тютюнника та ін., а також особисті архіви Олени Кисілевської, окремі книги і брошури за виділеними періодами 1729-1927 та 1792-1944 рр., поодинокі назви та річники часописів українських політичних партій, кореспонденції та матеріали надіслані до редакцій, в тому числі Редакції газети «Свобода» у Львові, Редакції часопису «Визволення» у Львові та ін.

Режим доступу до повнотекстових цифрових копій документів організовано зі сторінки Електронного каталогу ЛННБ України ім. В. Стефаника: Інші каталоги – Цифрові колекції  Тестова версія (в розробці) – Архів НТШ НБП у Варшаві



Інформацію підготувала: м.н.с. Г. Мельник-Хоха