Патріарх Йосиф Сліпий (1892–1984) “Служити суспільству, народові”

До 130-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого у виставковій залі Бібліотеки експонується книжкова виставка «Патріарх Йосиф Сліпий (1892–1984) “Служити суспільству, народові”».

Життєвий шлях Блаженнішого Йосифа — це довгий шлях невтомної подвижницької праці. Його 92-річне життя — героїчна сага і «житіє» святого водночас. Патріарх — один із живих посередників духовності, адже його наставником був Андрей Шептицький, а наступником – Любомир Гузар. На гербі Йосифа Сліпого є напис Per aspera ad astra («Крізь терни до зірок»). Такою була його земна дорога — через терни і випробування. Однак це не завадило йому досягти зірок – Патріарх Йосиф був одним із найбільш впливових та відомих українців у другій половині ХХ століття. Перебуваючи 18 років у тюрмах, засланнях, а 21 – на «вимушеній волі», він виконав важливу організаторську місію збереження Греко-католицької церкви та обʼєднання розрізнених українських парафій у єдину помісну церкву. За його ініціативи та участі було засновано Український католицький університет імені святого Климента, відновлено Богословське наукове товариство, парафіяльний храм Жировицької Матері Божої, при якому створено музей, церква Святих Сергія та Вакха, засновано першу в Італії Українську греко-католицьку парафію, збудовано храм Святої Софії в Римі, відкрито осередок монахів студитського уставу, відновлено видавання журналів «Богословія» і «Дзвони», започатковано видавання збірника «Благовісник Верховного Архиєпископа візантійського обряду».

Йосип Сліпий — автор численних наукових, передусім богословських, але також філософських та історичних праць, пастирських промов і послань, описів своїх пастирських мандрівок.

На виставці експонуються видання, які висвітлюють наукову діяльність і душпастирську працю Патріарха Йосифа, зокрема представлені прижиттєві видання: «Шляхом обнови» (Львів, 1928); «Греко-Католицька Богословська Академія і її статути» (Львів, 1930; 1933); «Паломництво до Святої Землі» (Львів, 1935); «Віра і наука» (Львів, 1935); «Подорож до Англії» (Львів, 1936); «Тайна Пресвятої Євхаристії» (Йорктон, 1957–1960); «Тайни хрещення й миропомазання» (Йорктон, 1955) та інші; а також видання, які вийшли після його смерті, та перевидання: «До духовенства: вибрані листи-послання Митрополита Андрея Шептицького та Патріарха Йосифа Сліпого» (Львів, 2009); «Про віру: вибрані послання Митрополита Андрея Шептицького та Патріярха Йосифа Сліпого» (Львів, 2013);125 думок патріярха Йосифа Сліпого: 125 років із дня народження» (Львів, 2017) та інші.
 

 

Патріарх Йосиф Сліпий залишив свої спогади («Спомини» (Львів, 2017) і «Заповіт», які побачили світ після його смерті. «Заповіт» відображає пророчу візію Патріарха Йосифа і його незламну віру в те, що його Церква після десятиліть поневірянь відродиться на рідних землях («Заповіт Патріярха» (Львів, 1995).

Також на виставці репрезентовані окремі томи (Т. 13, 15, 18) 18-томного видання «Твори Патріярха і кардинала Йосипа» (Рим, 1968–1996).
 

 

Окремий розділ виставкової експозиції репрезентує іншомовні видання з приватної книгозбірні Патріарха Йосифа Сліпого, які нині зберігаються у відділі європейської книги ХІХ–ХХ ст. ЛННБ України ім. В. Стефаника. Вони вирізняються насамперед кольоровим художнім екслібрисом пензля Святослава Гординського. Художник відтворив пастирську працю визначного представника галицького духовенства за допомогою образів-символів: Святодухівської вежі, розгорнутого Святого Письма та Юрія Змієборця із піднятим мечем.

Експоновані примірники з книгозбірні Патріарха Й. Сліпого містять й інші власницькі знаки: овальний штамп із написом латиною та наліпку. Особливу увагу привертає багатий картами, планами, таблицями посібник для мандрівників Південною Німеччиною з авторської серії німецького видавця Карла Бедекера (Süddeutschland: Oberrhein, Baden, Württemberg, Bayern und die Angrenzenden Teile von Österreich: Handbuch für Reisende / von Karl Baedeker. Leipzig, 1913) з підписом власника.
На виставці можна оглянути також різногалузеві книжки латинською, німецькою, польською, французькою мовами з бібліотечних зібрань інституцій, які очолював ректор Й. Сліпий, – Греко-католицької богословської академії та Богословського наукового товариства у Львові.
 

 

Інший розділ експозиції присвячений дослідженням, які висвітлюють життя та багатогранну діяльність Патріарха Йосифа Сліпого: о. Соловій М. «Митрополит-ісповідник Йосиф Сліпий: у 70-річчя життя (1892-1962)» (Нью-Йорк, 1962); Рудницька М. «Невидимі стигмати» (Рим; Мюнхен; Філядельфія, 1971); о. Хома І. «Шляхами каторги Блаженнійшого Йосифа Сліпого» (Рим, 1987); «До 100-річчя від дня народження Блаженнішого Йосифа Кардинала Сліпого Партріярха Української Греко-Католицької Церкви» (Львів, 1991); Бендик М. «Помісність Української Греко-Католицької Церкви та її бачення Патріархом Йосифом Сліпим» (Львів, 1996); «Патріарх Йосиф Сліпий як визначний український ієрарх, науковець та патріот: матеріали Міжнародної наукової конференції (20 вересня 2002 року, м. Київ)» (Київ, 2003); Франко П. «Ідіть за мною: до 120-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Кардинала Сліпого» (Львів, 2012); «Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки, 1939–1987: [у двох томах]» (Львів, 2012); Киричук О. «Йосиф Сліпий: ректор, митрополит, вʼязень, кардинал і патріарх» (Львів, 2017); «Бути собою: життя і заповіт патріарха Йосифа Сліпого» (Львів, 2017); «“Я з Вами по всі дні і до кінця віку”: Блаженніший Патріарх Йосиф Сліпий (1892–1984): бібліогр. покажчик» (Тернопіль, 2017); «Матеріали Міжнародної наукової конференції до 100-річчя ієрейських свячень Йосифа Сліпого» (Львів, 2018); та інші.