Нові надходження до Бібліотечного фонду: Часослов. Почаїв: друкарня Успенської лаври, [1861] (виставка)

Наприкінці року Бібліотека поповнилася цінним надбанням

Часослов. Почаїв: друкарня Успенської лаври, [1861]

Львівська національна наукова бібліотека України імені В.Стефаника, згідно з наказом Міністерства культури України від 11.09.2014 № 744 «Про затвердження Переліку державних установ, закладів культури, інших організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей» (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.09.2914 за № 1168/25945), здійснює книгознавчу експертизу друкованих видань, зокрема вилучених при порушенні митних правил. Означене видання, вилучене на митному пункті пропуску «Шегині», було скероване на експертизу для з’ясування його історико-культурної цінності та матеріальної вартості.

Конфісковану пам’ятку, за рішенням Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, у фонди Бібліотеки надали співробітники УСБ України в Тернопільській області 28 грудня 2021 р.

Часослов, виданий у друкарні  Почаївської Успенської лаври 1861 р., — одна з найпопулярніших церковних книг, яку часто публікували і тиражували. Назва походить від слова «часи» (години) — частини церковної служби. Видання містить молитви щоденних церковних служб, воно призначене для читання і навчання грамоти, цитування, заучування напам'ять текстів і молитов священників, читців і співаків.

Хоч видання належить до часто тиражованих і не є унікальним або надзвичайно рідкісним, однак становить значну історичну та культурну цінність. Виявлення і реєстрація кожного примірника такої пам’ятки  сприятиме створенню вичерпної бібліографії української книги. Усі перелічені факти, як і відсутність означеного видання у бібліотечних зібраннях, стали вагомим аргументом передачі примірника до бібліотечних фондів, де він буде описаним і введеним в науковий обіг, доступним користувачам бібліотеки.