Кожна країна має свої обряди та звичаї, які особливо увиразнюються у різдвяно-новорічний період, коли поєднується релігійний (християнський) зміст із місцевими фольклорними традиціями.

Більше дізнатися про різдвяні цікавинки Німеччини та Австрії пропонує тематична книжкова виставка, організована у секторі нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника.

Підбірка науково-популярних видань, більшість яких гарно ілюстрована, повертає нас насамперед до витоків свята — з’ясовує походження слова Різдво (Weihnachten), яке німецькою дослівно означає «святі ночі».

Затишний різдвяний настрій створюють представлені на виставці чудово ілюстровані кулінарні книги, які розкривають особливості святкового частування у цих країнах Західної Європи.

Мозаїку Різдва на виставці доповнюють німецькомовні твори світової художньої літератури, які мають глибокий християнський зміст. Пропонуємо зануритись у неймовірні різдвяні історії Е. Т. А. Гофмана, Г.‑Х. Андерсена, А. Ліндгрен, братів Грімм та інших, які не дають нам забути, попри вир повсякденних справ і турбот, що казка все-таки існує.

На виставці можна ознайомитись з ілюстрованим «Різдвяним альманахом» від всесвітньовідомого видавництва Гердера у Фрайбурзі-ім-Брайсгау (Відень, 1895) з фонду сектору формування і каталогізації іншомовних видань ХІХ – середини ХХ ст. відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. (“Weihnachts-Almanach der Herder’schen Verlagshandlung zu Freiburg im Breisgau” (Wien, 1895), а також відеозаписом (DVD-Video, 20 хв) «Містечко з тканини та дерева» про один з найбільших і найдавніших у Німеччині (перша згадка — 1393 р.) та один із найвідоміших у світі різдвяний ярмарок у Нюрнберзі (“Die Kleine Stadt aus Stoff und Holz : der Christkindlesmarkt Nürnberg / ein Film von Peter Ponnath ; eine Production der Telefilm Medienprojekte GmbH” (2007), які сприяють повнішому уявленню про багатовікову історію святкування європейського Різдва.

Frohe Weihnachten!

З прийдешніми святами вітають усіх працівники відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. і запрошують оглянути виставку, яка експонуватиметься до 19 січня 2022 р. за адресою: м. Львів, вул. Лисенка, 14, сектор нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. ЛННБ України ім. В. Стефаника.


Маргарита Кривенко, завідувач відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.

Наталія Ясінська, завідувач сектору нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.

Олександра Біда, провідний бібліотекар сектору нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.

Петро Тимняк, провідний бібліотекар сектору нової німецькомовної книги відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст.