З нагоди святкування Великодня у виставковій залі Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника організовано виставку «Дивокоди української писанки: з колекції Віри Манько». Дібрані експонати розкривають символічно-обрядове значення, а також самобутню красу писанок, історія створення яких на українських землях сягає періоду скіфів.

Відеофільм «Дивовиди української писанки» (Автори фільму: Зиновій Суходуб, Дмитро Шешурак) 

Основу експозиції становлять писанки, якими щедро поділилася Віра Манько. Перші зразки відома українська майстриня-писанкарка виконала під керівництвом подруги у 1986 р. Відтоді це мистецтво надало нового змісту її життю. Спочатку В. Манько створювала писанки тільки для себе, а потім почала вести гурток писанкарства у школі. Сповнена бажання поширити свій досвід дедалі більшій авдиторії, досвідчена майстриня долучилася до проведення майстер-класів, які відбуваються щороку перед Великодніми святами в Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького. 

 

 

Захоплення писанками дуже скоро почало забирати дедалі більше часу в житті Віри Манько. Вона постійно розшукувала давні взірці, а також виконані сучасними писанкарками, більшість із яких відтворювала зі збереженням найменших деталей. Сьогодні її гордістю є створена колекція народних писанок, яка налічує приблизно 3 300 одиниць. До неї входять також 200 писанок, придбаних у народних майстрів. Протягом багатьох років відбулося чимало виставок писанок Віри Манько. Вони були організовані у Львові, Києві, Самборі та Червонограді. Окреме місце в біографії майстрині посідають виставки у Лондоні (Велика Британія) і Вольфенбюттелі (Німеччина). Протягом 10 років майстриня-писанкарка була активним учасником Міжнародного етномистецького проєкту «Екологічний ракурс», що проводився у селі Яворові на Гуцульщині.

Із колекції Віри Манько на виставці у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника експонуються 184 писанки, які найкраще відображають відмінності писанкарства у кількох етнорегіонах України: на Івано-Франківщині, Львівщині, Полтавщині, Тернопільщині, Холмщині.

Колекціонування писанок спричинилося до їхнього ґрунтовного вивчення. Цьому додатково сприяла праця Віри Манько у видавництві «Свічадо», дирекція якого запропонувала співробітниці підготувати до друку книжку про писанки. Робота над нею тривала упродовж року. У 2001 р. вийшла друком перша книжка В. Манько «Українська народна писанка». Успіх стимулював її перевидання у 2005 р. із доповненнями. Вона містить 1 446 зразків писанок зі всієї України. Окремим накладом вийшли підготовлені дослідницею «Взірці українських народних писанок» (2008) — набір із 20 таблиць, дуже помічних під час проведення майстер-класів. Не зупиняючись на досягнутому, В. Манько у співавторстві з Ольгою Вербенець видала у 2010 р. актуальну перед святами для кожної господині книжку «Великодній кошик: обряди і страви Великодніх свят». У 2018 р. вийшло друком ще одне видання — «Летіть, соловейки, на рідні земельки: народні звичаї зустрічі весни». Вона висвітлює давню традицію українського народу закликання та зустрічі весни. Глибина знань В. Манько стала визначальною в упорядкуванні, редагуванні книжок про писанкарів і писанки з різних регіонів України, серед яких потрібно назвати «Світ у писанках Тараса Городецького» (2009) і «Писанки Поділля» (2013). Сьогодні мрією майстрині-писанкарки та дослідниці залишається видавання ще кількох праць про писанки. Намагаючись наблизити здійснення усіх творчих намірів мисткині, організатори виставки репрезентують більшість праць Віри Манько:

 

 

Вагомою частиною експозиції є низка наукових праць, які вийшли в Україні та поза її межами:

 

 

До окремого розділу виставки входять нотні видання:

 

 

Запрошуємо відвідати виставку з 16 квітня до 7 травня.