94-а ОССОЛІНСЬКА ЗУСТРІЧ

У Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника, у читальному залі імені Омеляна та Тетяни Антоновичів, відбулася 94-та Оссолінська зустріч, співорганізатором якої є також Національний Заклад імені Оссолінських у Вроцлаві, а патронує – Генеральний консул Республіки Польща у Львові.

Відкрив Оссолінську зустріч і привітав її учасників генеральний директор ЛННБУ ім. В.Стефаника Василь Ферштей. Він  відрекомендував шановних гостей – Елізу Клавдію Дзвонкєвіч – Генерального консула Республіки Польща у Львові, Адольфа Юзвенка – директора Національного Закладу Оссолінських у Вроцлаві та представницю цієї установи у Львові Вікторію Маліцьку, а також гостя – Францішека Лонгшама де Бер’є – католицького священика, професора юридичних наук, завідувача кафедри римського права Ягеллонського університету, члена президії Комітету з юридичних наук Польської академії наук, члена групи експертів з біоетики Конференції єпископату Польщі.

Слово про важливість Оссолінських зустрічей, а цьогоріч восени відбудеться вже ювілейна сота зустріч, виголосив пан Адольф Юзвенко; він надав слово шановному гостеві, який виступив із лекцією «Традиції латинської Європи і римське право».

Францішек Лонгшам де Бер’є не лише захопив присутніх своєю ґрунтовною аналітичною розповіддю, побудованою на історичних паралелях і своїм ораторським мистецтвом, а й розчулив екскурсом у свій родовід, пов’язаний із Львівщиною. До речі, серед його родичів були й кілька професорів львівських навчальних закладів, яких у липні 1941 року розстріляли німецько-фашистські окупанти.

Друга частина велелюдної зустрічі, на якій були  присутніми й 25 студентів Францішека Лонгшама де Бер’є із Ягеллонського університету, пройшла у формі діалогу, в якому, зокрема взяв участь професор Ян Маліцький – директор Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, почесний професор НАУКМА, почесний доктор Острозької академії.

Наступна Оссолінська зустріч відбудеться у березні 2020 року.