Бій під Крутами

Бій під Крутами

У виставковій залі Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника розгорнуто  книжкову виставку «Бій під Крутами в сучасній історіографії».

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року. Це пам’ятна і водночас трагічна подія нашої історії – 5-годинний бій між чотиритисячним підрозділом російської Червоної армії та майже удесятеро разів меншим загоном київських курсантів і козаків «Вільного козацтва». У цьому трагічному бою оборонці української держави зупинили стрімкий наступ ворога, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який, фактично врятував українську державність.

27 юнаків-крутянців, які потрапили у полон до більшовиків – було страчено. Під час похорону у Києві на Аскольдовій Могилі голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав загиблих юнаків героями, а поет Павло Тичина присвятив їм вірша «Пам’яті тридцяти». Цей бій став важливою сторінкою української історичної пам’яті, він символізує патріотизм і жертовність у боротьбі за незалежну Україну. Десятиріччями історія бою замовчувалася, обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. На державному рівні вшановувати пам’ять героїв Крут почали в Україні лише 2004 року. А через два роки на місці бою було встановлено пам’ятник.

Відвідувачам Бібліотеки запропоновано переглянути низку видань, на сторінках яких описано бій під Крутами: «Героїка трагедії Крут» (Київ, 2008); «Крути : збірка у пам’ять героїв Крут» (Київ, 2008); «Крути : проблеми державотворення – від доби Української революції 1917-1921 років до сьогодення : матеріали Всеукраїнської наукової конференції, Крути, 29 січня 2009 р.» (Чернігів ; Ніжин, 2011); Я. Тинченко «Перша українсько – більшовицька війна (грудень 1917 – березень 1918)» (Київ – Львів, 1996), книга Ю.Сороки «Бій під Крутами» (Київ, 2013); «Крути: памяті героїв Крут» (упорядники Осип і Надія Зінкевичі, Київ, 2013); «Герої Крут – лицарський подвиг юних українців (Дрогобич, 1995)» ; С. Збаразький «Крути : у 40-річчя Великого Чину» т а інші.

Окремий розділ виставки присвячений висвітленню Бою під Крутами в сучасних довідниках та енциклопедіях: експонуються, зокрема статті відповідної тематики в «Енциклопедії сучасної України» (Київ, 2001); «Довіднику з історії України: в 3-х т.» (Київ, 1995); в «Українській малій енциклопедії: у 4-х т.» (Київ, 2016); а також у книгах: «Держава: ілюстрована енциклопедія України» (Київ, 2008); «Україна: хронологія розвитку. Т. 6: Новітня історія 1917–2010 рр.» (Київ, 2011).