93-а ОССОЛІНСЬКА ЗУСТРІЧ

У Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника, у читальному залі імені Омеляна та Тетяни Антоновичів, відбулася 93-а Оссолінська зустріч, співорганізатором якої є також Національний Заклад імені Оссолінських у Вроцлаві, а патронує – Генеральний консул Республіки Польща у Львові.

Відкрив останню цьогорічну Оссолінську зустріч і привітав її учасників генеральний директор ЛННБ ім. В.Стефаника Василь Ферштей. Він  відрекомендував шановних гостей – Елізу Клавдію Дзвонкєвіч – Генерального консула Республіки Польща у Львові, Беатріче Белявців – відповідального секретаря Почесного консульства Литовської Республіки у Львові та доктора Відаса Долінскаса – директора Національного заповідника «Замки Вільнюса», який, до речі, вже вдесяте відвідує наше місто, тісно співпрацюючи з львівськими музеями. Наприклад, торік Відас Долінскас приїздив до Львова на відкриття в історичному музеї виставки «Археологічні знахідки Палацу Великих Князів Литовських. Повсякденність Вільнюського двору». У своєму слові представниця Закладу Оссолінських у Львові Вікторія Маліцька схарактеризувала Відаса Долінскаса, зокрема, як дослідника історії Великого князівства Литовського, історії литовської культури та мистецтва, історії Церкви та надала слово гостеві.

Відас Долінскас висвітлив тему: «Палац великих князів Литовських – реконструкція та функціонування», докладно розповів про архітектурний комплекс Вільнюських замків і палац Великих князів Литовських – неоціненне джерело для пізнання трьохтисячолітньої історії Литви, адже  відбудовуваний протягом 16 років і відкритий у липні 2018 року, Палац Великих Князів Литовських, де нині міститься Національний Музей, у своїх фондах зберігає близько півмільйона цінних археологічних знахідок; протягом багатьох сторіч він був і є зараз місцем міжнародних політичних зустрічей найвищого рівня; його відвідували  й три президенти незалежної України.

Наступна Оссолінська зустріч відбудеться вже у лютому нового 2020 року.