Виставка Книгозбірня «Студіону» у фондах Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника (до 150-ліття від дня народження о. Климентія Шептицького)

У виставковій залі ЛННБ України ім. В. Стефаника розгорнуто тематичну виставку Книгозбірня «Студіону» у фондах Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника», присвячену 150-літтю від дня народження блаженного         о. Климентія Шептицького.

Книгозбірня «Студіону», створена Митрополитом Андреєм Шептицьким на початку минулого століття при студитському монастирі у Львові, на вул. Петра Скарги (нині – Озаркевича, 2), була однією з найбільших (понад 60 тис. томів) і найбагатших (рукописи, стародруки, видання ХІХ–ХХ ст., періодика, карти, музикалії тощо) українських бібліотек міжвоєнної доби, що відіграла значну роль в історії українського духовного відродження. У 1940-х рр. вона увійшла до складу Львівської філії БАН УРСР (нині – ЛННБ України ім. В. Стефаника) і розпорошилася у її сховищах.

На виставці представлено документи, які відображають процес входження книгозбірні до новоствореної академічної установи. Зокрема, зацікавлення викликають: Протокол комісії про передачу бібліотеки книгозбірні «Студіону» до Філії Бібліотеки Академії наук УРСР у Львові, 10, 12 лютого 1940 р.; Список інвентаря бібліотеки «Студіону» у Львові, 12 лютого 1940 р.; довідки про бібліотеку «Студіон» [1940 р.] тощо.

Наступні частини експозиції розкривають переміщення цінного та унікального фонду «Студіону» та його розпорошення у структурних підрозділах Львівської філії БАН УРСР у 1940–1947 рр. Так, на виставці експонуються копії рукописних кодексів, серед яких нотні Ірмолої XVII–XVIII ст.; автографи опер «Енеїда» і «Тарас Бульба» М. Лисенка; науково-довідкові видання про архівні, рукописні та книжкові збірки з бібліотеки «Студіону», які сьогодні зберігаються у відділі рукописів ЛННБ України ім. В. Стефаника.

В окремому розділі виставки представлено копії кириличних стародруків (Служебник (Венеція: друк. Божидара Вуковича, 1519); Осмогласник (Венеція: друк. Божидара Вуковича, 1537); Требник (Венеція: друк. Божидара Вуковича, 1538); Тріодь цвітна (Мркшина црква: ієромонах Мардарій, 1566); Апостол (Львів: друк. Івана Федорова, 1574); Новий Завіт (Острог: друк. Івана Федорова, 1580). Оригінальні видання становлять найціннішу частину бібліотеки «Студіону» та зберігаються в одному із структурних підрозділів ЛННБУ – відділі рідкісної книги.

Наступний розділ експозиції представляє так звану «реабілітовану» літературу, яка упродовж десятиліть була захована від читачів у «спецфонді» з тавром «националистическое», «клерикальное», «католическое» издание, «религиозная макулатура». На початку 1990-х рр., друки мовами з кириличною графікою, в тому числі й українська книжка зі «Студіону» (твори О. Лотоцького, І. Огієнка, С. Єфремова, В. Липинського, Юрія Липи та Катрі Гриневичевої (обкладинки їхніх книжок виконав Микола Бутович), Василя Лінниченка (обкладинка П. Ковжуна), Володимира Переяславця, Клима Поліщука та багатьох інших) повернулися у відділ україніки ЛННБ України ім. В. Стефаника.

Значна частина часописів, які зберігаються у відділі періодичних видань імені Мар’яна та Іванни Коців книгозбірні – це багатомовні та різногалузеві видання, серед яких – пресодруки з орієнталістики, візантиністики та ін.

Привертають увагу й фрагменти з багатої колекції студіонівських музикалій (нотодруків), які репрезентують музичну культуру України кінця ХІХ-першої половини ХХ ст. (С. Людкевича, Д. Січинського, І. Левицького (1875–1938) і наддніпрянських (М. Лисенка, В. Заремби, С. Заремби, Д. Котка, П. Сениці, Я. Степового, К. Стеценка та ін.) композиторів, а також українських авторів-емігрантів ХХ ст. (О. Кошиця) та сьогодні зберігаються у фонді Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів ЛННБ України ім. В.Стефаника.

Суттєво доповнюють тематичну виставку документи з фонду ЛННБ України ім. В. Стефаника, присвячені життю та діяльності о. Климентія Шептицького. Серед них: світлини отця-ігумена, фотографії будівель Дяківської бурси у Львові (вул. Петра Скарги, 2а), де від 1919 р. діяло Товариство «Студіон», та Свято-успенської Унівської Лаври; вітальні листи о. Климентію від монахів-студитів з нагоди іменин (1936, 1943 рр.); книжковий знак Блаженного отця Климентія.

 

 

Запрошуємо до ознайомлення з експозицією виставки, яка діятиме до 14 грудня 2019 року.