Виставка, присвячена В’ячеславу Будзиновському (1868-1935)

У виставковій залі Бібліотеки експонується книжкова виставка, присвячена В’ячеславу Будзиновському (1868-1935) – письменнику, історику, громадському і політичному діячеві, одному з фундаторів Русько-української радикальної партії.

Творчість В. Будзиновського  й досі недостатньо досліджена. Пов’язано це з тим, що частина творів письменника залишилась неопублікованою, інші – загубилися на шпальтах раритетної галицької («Наш прапор», «Праця») та діаспорної (американська «Свобода») періодики, багато рукописів пропало. Твори В.Будзиновського у 20-х роках минулого століття, були вилучені з відкритих бібліотечних фондів, оскільки владу не задовольняло недостатнє й неортодоксальне «радянофільство» письменника. Тому сьогодні, коли в українській літературі активно стираються «білі плями», аналізуються ідейно-художні засади митців слова, вивчення творчої спадщини В.Будзиновського набуває особливої актуальності.

До уваги читачів представлено видання з літературного доробку В. Будзиновського, зокрема: історична повість «Під одну булаву» (Тернопіль, 2017), «Як Москва нищила Україну : на підставі старих українських пісень» (Тернопіль, 2017), «Осаул Підкови : історичні повісті з часів козаччини»( Львів, 1990), «Наші Гетьмани» (Львів, 1923), «Хмельниччина в Галичині : на підставі матеріалу зібраного і обробленого Ст. Томашівським написав В. Будзиновський» (Вінніпеґ, 1917), Козацькі часи в народній пісні» (Львів, 1906), «Оповіданя» (Чернівці, 1897) та ін. Зацікавленість читачів викличе також монографія «Поетика художньої прози В. Будзиновського» Александрової Г.(Донецьк, 2010).

Запрошуємо оглянути виставку, яка експонуватиметься до 28 лютого 2019 р.