91-а спеціальна Оссолінська зустріч

15 жовтня 2019 року у Львівській національній науковій бібліотеці України ім.В.Стефаника відбулась 91-а спеціальна Оссолінська зустріч із Деніелем Фрідом – американським дипломатом і державним діячем, координатором Державного департаменту США з санкційної політики (2013-2017), помічником державного секретаря США з європейських та євразійських справ (2004-2009), послом США в Польщі (1997-2009). Тема його лекції: «Польща та Україна у великій стратегії США».

Відкриваючи зустріч, генеральний директор Бібліотеки Василь Ферштей коротко окреслив основні віхи дипломатичної діяльності гостя та навів кілька промовистих  цитат із публічних виступів Деніеля Фріда, які засвідчують його прихильне ставлення до нашої держави та  об’єктивне трактування ним українських реалій.

Деніел Фрід, координатор санкцій проти Росії, у своєму виступі, датованому серпнем 2019 року, зокрема спрогнозував, якою буде Україна у недалекому майбутньому: “Я думаю, що цілком можливо Україні через 25 років стати повністю європейською країною. Можливо, не в складі Європейського союзу, але близькою до цього. Країною, яка в певній мірі успішна, суверенна, вільна. З Кримом чи без – я не знаю. Однак, український народ зможе бачити майбутнє для себе.”

Організатор і співмодератор зустрічі Вікторія Маліцька, представниця Закладу Оссолінських у Львові, надаючи слово поважному гостеві, ознайомила присутніх із найновішою книгою есеїв та лекцій Деніеля Фріда англійською мовою, виданою цьогоріч у Варшаві.

Розпочинаючи виступ, Деніел Фрід подякував за честь бути гостем Бібліотеки, висловив своє захоплення її багатющими фондами. Потім він зробив короткий екскурс у давню та модерну історію України в контексті світової та європейської історії, акцентуючи на певних її періодах, окреслив основні віхи у її боротьбі за державну незалежність, проводячи паралелі між нашою державою та Польщею. Деніел Фрід висловив своє переконання, що досягнути успіху й прогресу Україна має власними силами, але за підтримки США та вільної Європи. А успіх сучасної України – це й успіх Європи.

У другій частині зустрічі, яка відбувалась у формі дискусії, поважний гість відповів на ряд запитань широкого тематичного спектру, зокрема йшлося про майбутнє Криму і Донбасу, ефективність санкцій щодо Росії, а також  про роль української діаспори в сучасному американському суспільстві тощо. Важливо ще раз підкреслити, що Деніел Фрід висловив сподівання на європейське майбутнє нашої країни.